Mälestise nimi Laiarööpmelise raudtee Hiiu jaamahoone, 1929. a.

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Jaamahoone, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Tüüpiline raudteejaamahoone näide.

Kirjeldus

Tegu on madala tüüpilise arhitektuuriga jaamahoonega, mille eripäraks on ehitusmaterjal. Tegu oli Eesti ühe esimese hoonega, kus on kasutatud põlevkivituhktelliseid. Hoone katusekattena kasutati keraamilistest valtskividest katusekatet. Hoonel on kaasajal kivikattega kelpkatus, aknad on pikliku kujuga, ning väikeseruudulise jaotusega. Hoonel on lihtsa kujundusega puidust tahveluksed.

Ajalugu

Aastaks 1929 sai valmis uus Hiiu jaamahoone, mis oli ehitatud raudteevalitsuse projekteerimisbüroo projekti järgi. Hoones avati ka 1932. aastal postiagentuur. Piletimüük jaamas lõppes 1998. aastal, hoone korrastati 2000ndatel, hoone on kasutusel äripindadena.