Mälestise nimi Asulakoht

Arheoloogia, Elupaigad, Asulakoht.

Arheoloogilise kultuurkihi olemasolu.

Kirjeldus

Asula kultuurkiht paikneb kõrgema seljandiku läänenõlval, suhteliselt kõrgel maal, põlise põllumaa ja karjamaa piiril. Suurem osa temast jääb Uuetoa talu õueaiamaale ja selle ümber paiknevatele põllulappidele. Ala territooriumil leidub taluhooneid ja talude varemeid. Muld on muinasasula territooriumil tavalisest põllumaast tumedam, sisaldades hulgaliselt põlenud kive, savinõukilde ja savitihendeid.

Asukoha kirjeldus

Asub Keravere küla tuumikus, peamiselt Uuetoa talu ümbruses ning sellest lääne ja lõuna pool, hõlmates ca 200 x 150 m suuruse ala. Haapsalu-Laiküla maanteest jääb asula ca 1,4 km kaugusele ning sinna saab Oonga külast lõuna suunas viivat teed mööda.

Ajalugu

Asula kultuurkiht on registreeritud 1982. a M. Mandeli ja S. Heldemaa poolt. Kohalt leiti savinõukild, kivitahk ja savitihend (säilivad Ajalooinstituudis). Asulakoht on dateeritav II aastatuhandesse.