Mälestise nimi Baptistide Kalju-koguduse palvela

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti eeslinnade peaspetsialist, Kirsi-Merilin Luik

20. sajandi sakraalarhitektuuri ja arhitekt Konstantin Wilckeni loomingu ilmekas näide.

Kirjeldus

Ebasümmeetrilise põhiplaaniga kahekorruseline viilkatusega klombitud paekivist ehitis. Teravkaartega ukse- ja aknaavad. Loodes peasissekäiku kattev viil, neljaastmeline karniis, väike torn ja sellel asetsev betoonrist. Hoone põhiosaks loode-kagusuunaline, läbi kahe korruse ulatuv saal. Hoone kaguosas hilisemad juurdeehitused. Põhikonstruktsioonid: vundament ja sokkel paest, soklit ümbritseb maapinnal betoonplaatidest vöö. Tellisvoodriga paeseinad. Puittaladel vahelaed. Saali põrand betoonist, kaetud laudisega. Katuse kandekonstruktsioonid puidust, tsinkplekkkate. Telliskorstnad, ei kasutata, hoones keskküte (aastast 1976). Aknad: puitraamiga, kahel aknal vitraaž, kolmas vitraažiga (kirdeseina kaguosas) aken varjatud juurdeehitusega. Puidust tahveluksed. Interjöör: saali loodeotsas puidust balustraadiga rõdu, mida toetavad kolm puidust posti. Rõdule viib puidust trepp. Vastasseinas istepinkidega puidust poodium. Kirdeseina läheduses ristikujuline 3,5x2,5 m u 1 meetri sügavune baptisteerium, betoonist, kaetud glasuuritud keraamiliste plaatidega.

Ajalugu

Woldemar von Uxkülli tellimusel ehitatud hoone valmis ja avati 1902. aasta 15. detsembril. Hoone projekti autoriks on arhitekt Konstantin Wilcken. 1924. aastal palvemajaks Tallinna esimesele baptistide kogudusele, mis rajati aastal 1884. Palvemajale ehitatud arhitekt A. Okloni (1889–1961) projekti järgi koor.

Allikad

Tallinna Põhja Rajoonivalitsus. (1991) Kalamaja linnajao uurimus ehk Kalamaja inventuur. Kalju 1, 1A, Soo 29, Kalju 3, Kalju 5, Kalju 7, Soo 7, Soo 17, Vana-Kalamaja 27, Soo 19, Soo 21, Soo 23. TKVA Toimik N8-160