Mälestise nimi Tallinna Toomkirik, 13.-19. saj
Mälestise liik ehitismälestis, ajaloomälestis
Mälestise vana number 791-k; Arh. nr. 12

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti vanalinna juhtivspetsialist, Kristiina Frolova

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1521-1710.

Mälestise tunnus

Tähelepanuväärne, mitmeid ajastute kihistusi esindava sakraalehitis Tallinna vanalinnas. Toomkirikus paikneb Eesti kõige rikkalikum hauaplaatide, epitaafide, sarkofaagide, hauamonumentide ja vapp-epitaafide kogu, mille vanus ulatub 13.-20. sajandini.

Kirjeldus

Pikihoone koos kolmikkonsoolidega ja nelinurkse kooriga valmib 1240-60. 13. sajandi lõpus ehitatakse kooriosa polügonaalseks ja lääneosa suurendatakse kvadraatseks. 14. sajandi alguses võlvitakse pikihoone astmeskirikuna ja varustatakse lääneservas keerdtrepi, empoori ja kabeliga. Samast ajast on pärit raidportaalid. 15. sajandil kesklööv kõrgendatakse basilikaalseks ja võlvitakse uuesti. 1684. aasta suures tulekahjus raid-dekoor suuresti hävib. 1778/79 ehitatakse barokne läänetorn, rekonstrueeritakse 15. sajandist pärit kabelid.

Ajalugu

Tõenäoliselt ehitasid taanlased esimese puitkiriku Toompeale kohe pärast Tallinna vallutamist 1219. Esimene kivikirik valmis piiskopliku toomkirikuna 1240 ja pühitseti neitsi Maarjale. See oli väike ühelööviline hoone, mille müüritise osi on säilinud koori ja käärkambri vahelises seinas. Kirikuhoone suurendamist alustati kooriruumist, mis omandas praegused mõõtmed 14. sajandi I pooleks. Seejärel alustati ka pikihoone suurendamist, mis sai põhiosas tänaseni säilinud kuju 15. sajandi keskel. 1684 tabas kirikut tulekahju, mis hävitas enamiku raiddekoorist ja sisustusest.
Kiriku kantsli (1686) ja altari (1694-1696) on valmistanud Christian Ackermann. Praegune barokk-kiivriga läänetorn valmis 1778-1779 (arh. C. L. Geist).
1927. aastast tegutseb kirikus luterlik Tallinna Piiskoplik Toomkogudus.

Aruanded

Eksperthinnang. Tallinna Toomkiriku kooriruumi ja selles paiknevate kunstimälestiste tehnilisest seisunduist. Tallinn 2000. (MKA arhiiv)

- Toomkirikus tulid päevavalgele haruldased baroksed maalingud

- Tallinna Toomkirik sai palvenurga