Mälestise nimi Asulakoht

Arheoloogia, Elupaigad, Asulakoht.

Arheoloogilise kultuurkihi olemasolu.

Kirjeldus

Asulakoht on säilinud avamaastikuna. Asulakoha läänepoolsel küljel asuvad taluhooned. Asulakoha idapoolsel küljel on veekogu, paisutatud tiik. Asulakoha maa-ala on olnud kasutuses põllumaa ja heinamaana.

Asukoha kirjeldus

Asulakoht asub endise jaotuse järgi Tartumaal Võnnu kihelkonnas. Asulakoht paikneb lainjal tasandikul, jäädes Tartu-Räpina-Värska maantee 34 kilomeeti juurest umbes 300 m kirde poole.

Ajalugu

Kultuurkihi iseloomu ja leidude järgi saab asulakoha dateerida I-II aastatuhandesse pKr. Asulakoha kohta puuduvad varasemad andmed ja see avastati 1974. a arheoloog M. Auna poolt. Arheoloog M. Aun hindas asulakoha kultuurkihti 1975. aastal kui seal kaevati kraavi vihmutustorude jaoks. Kultuurkihi paksus suurenes põhja poole liikudes ja ulatus 50 cm paksuseni, jõesängi lähedal 1 meetrini. Kultuurkiht sisaldas söesegust mulda ja põlenud kivipuru olles väga sarnane Kagu-Eesti linnuste ja asulate kultuurkihile I aastatuhande II poolel ja lõpul. Kultuurkihist leiti savinõu kild ja pronksist käevõru katkend. Asulakoha pind on seega lõhutud 50 x 1 m põhja-lõuna suunalise kraaviga. 1977. a oli kraav kinni aetud ja rohukamaraga kattunud.

Kaitsevööndi ulatus

Kuna mälestiseks tunnistamise õigusaktis pole kaitsevööndit kehtestatud, on kaitsevööndi laiuseks 50 m laiune maa-ala mälestise piirist arvates.