Mälestise nimi Kivikalme "Varete"

Kalmekonstruktsioonide olemasolu.

Kirjeldus

Kalme on ovaalse kujuga ja tõuseb maastikus madala kühmuna esile. Kalme mõõtmed loode-kagu suunas on 30 m ja vastassuunas kuni 20 m, kõrgus 30-40 cm. Kamara seest paistab välja tihe kivilade, eriti suured on kivid kalme läänepoolses osas. Kalme servadele on loobitud põllukive (Mälestise kirjeldus on koostatud mälestise passi põhjal).

Asukoha kirjeldus

Kivikalme asub endise jaotuse järgi Võru maakonnas, Kanepi kihelkonnas. Kalme asub Vagula ja Kooraste järvede nõgude vahel asuva avamaastiku kirdepoolsel serval.

Ajalugu

Kivikalme kuulub välise kuju järgi otsustades I aastatuhande I poolde. Kalmet on kirjeldanud K. Laja 1925. a Kanepi kihelkonna arheoloogilises kirjelduses, lk 13-14 (käsikiri ajaloo Instituudis). Leidudest teated puuduvad.

Kaitsevööndi ulatus

Kuna mälestiseks tunnistamise õigusaktis pole kaitsevööndit kehtestatud, on kaitsevööndi laiuseks 50 m maa-ala mälestise piirist alates.