Mälestise nimi Ohvriallikas Korbõläte
Mälestise liik arheoloogiamälestis, ajalooline looduslik pühapaik

Arheoloogia, Kultuspaigad, Ohvriallikas.

Arheoloogilise kultuurkihi olemasolu. Maastikuliselt eristatav. Kirjalikult fikseeritud pärimus.

Kirjeldus

Allika pikkus väljavoolukohast kuni Hilba jõeni on 6,5 m, laius 0,6-1 m. Allikasängi põhjas esineb väiksemaid raudkive (Mälestise kirjeldus on koostatud mälestise passi põhjal).

Asukoha kirjeldus

Ohvriallikas asub endise jaotuse järgi Võrumaal Põlva kihelkonnas. Allikas voolab välja Hilba ürgoru parema veeru aluspõhjast. Allikas voolab ligikaudselt põhjast-lõunasse ja ühineb Hilba jõega.

Ajalugu

Ohvriallika traditsioon ulatub tagasi tõenäolist I aastatuhandesse, püsides edasi kuni 19. Sajandini ja võimalik, et ka kuni tänapäevani. Allikat on nimetatud kogumikus „Kas tunnd maad“, Tallinn, 1965, lk 642, kus mainitakse, et rahvapärimuse kohaselt olevat Hilba allikal tervendav toime (Mälestise ajalugu on koostatud mälestise passi põhjal).

Üldinfo

Eestis on olulisteks looduslikeks pühapaikadeks peetud veekogusid, peamiselt allikaid, aga sellele viitavad ka püha-nimelised jõed ja järved. Allikaid, nagu ohvrikivegi, usuti olevat mitut sorti: suuremal enamikul arvati olevat raviomadused – nt silmaallikad, aga oli ka ilma-, elu- või lihtsalt pühad allikad. Neisse ohverdati hõbeehetelt või -müntidelt kraabitud hõbedat, aga ka raha, helmeid jms.