Mälestise nimi Kalmistu "Kalme aid"

Arheoloogia, Matmispaigad, Kalmistu.

Inimluude ja arheoloogilise kultuurkihi olemasolu.

Kirjeldus

Kalmistu asetseb põlluserval kõrgel kohal. Kalmistuala kujutab endast ovaalset küngast, mille läbimõõt on ida-lääne suunas 20 m, laius 15 m, kõrgus ümbritsevast põllust kuni 1,5 m. Kalmistu on tuntud nimega "Kalme aid".

Asukoha kirjeldus

Kalmistu asub Halinga vallas, Lehtmetsa külas, Katariina maaüksusel. Kalmistu jääb Enge-Kaelase teest u 150 m põhja poole.

Ajalugu

Kalmet on kirjeldanud Pärnu-Jaagupi kihelkonnakirjelduses A.Tilk 1927. aastal (käsikiri TLÜ Ajaloo Instituudi arhiivis). Tilga andmetest selgub, et 1920. aastateks oli kalmistust suur osa lõhutud. Lisaks mainib Tilk, et kalmistu põlluks tegemisel on sealt lisaks "surnuluudele" leitud "vanu odasid, kirveid ja veel muid sõjariistu". Ajaloo Instituudi kogudes on neist säilinud vaid üks kirves AI 2506:6a. Leiude järgi on tegemist II aasta tuhande alguse maa-aluse kalmistuga.

Kaitsevöönd on 50 m maa-ala mälestise väliskontuurist alates (MkS § 25).