Mälestise nimi Ferdinand (Ferdi) Sannamehe (1895-1963) haud

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Tuntud skulptori ja õppejõu viimane puhkepaik ühes silmapaistva hauatähisega.

Kirjeldus

Hauatähiseks on valgest marmorist risttahukakujuline hauakivi mõõtudega 57x80x37 cm. Hauakivi ülaosas on kõrgreljeefne lendava pääsukese kujutis, alaosas kõrgreljeefne tekst:
Ferdi Sannamees
1895 1963

Ajalugu

Ferdinand Sannamees sündis 1895. aastal Arula külas ja suri Tallinnas 1963. aastal. Peale alghariduse omandamist õppis Sannamees Tartu Õpetajate Seltsi kaubanduskoolis ning peale seda asus tööle fotode retušeerijana. Peale sõjaväeteenistust ning Eesti Vabariigi iseseisvumist asus Sannamees end kunsti vallas täiendama nii Konrad Mäe maaliateljees kui Pallase kunstikoolis maali, graafika ja skulptuuri vallas. Hiljem spetsialiseerus Sannamees Anton Starkopfi käe all skulptuurile. Erialasel reisil Dresdenisse sai Sannamees end täiendada ka kipsivalamises. Sannamehest sai juba oma õpingute ajal ka Pallase kunstikooli õpetaja. Ferdi Sannamees kolis peagi Tallinnasse ning jätkas tööd õppejõuna Riigi Kunsttööstuskoolis. Tal avanes ka mitmel korral võimalus viibida pikemalt Pariisis end erialaselt täiendades. Nõukogude okupatsiooni alguses oli Sannamees tegev koos teiste Eesti skulptoritega Venemaal ning peale sõja lõppu kodumaale naastes asus tööle Tallinna Riikliku Tarbekunsti Instituudi direktoriks. Oma loomingus peetakse eriti meisterlikuks Sannamehe suurepäraseid portreeoskuseid.