Mälestise nimi Kivikalme "Kalmavare"

Kirjeldus

Kaitsealune kivikalme (reg nr 12007) on suures osas hävinud, mistõttu ei ole mälestise täpseid piire võimalik kindlaks teha. Algselt on kalme olnud eeldatavasti ovaalse kujuga, pikiteljega ida-lääne suunas u 22 m, laiusega põhja-lõuna suunas 15 m, kõrgusega 0,5-0,6 m. Kalmest on säilinud kagupoolne osa, umbes 2/3 kalme algsest ulatusest. Loodepoolne osa kujutab kuni 1 meetri sügavust lohku, millest suur osa on täidetud kividega.
Kivikalme alal (kalme edelaosas) asub kaitsealune lohukivi (reg nr 12010) ning kasvavad mõned puud.

Asukoha kirjeldus

Mälestis kivikalme (reg nr 12007) asub Rapla maakonnas Kohila vallas Pahkla külas Noorlooma katastriüksusel, Angerja linnuse varemetest u 500 m kirdesuunas. Noorlooma katastriüksusel nõukogude aegse kuivati tagusel karjamaal on kokku 5 kivikalmet, millest kirjeldatav mälestis on kõige lõunapoolsem, asudes kuivati põhjapoolsest nurgast u 20 m kirdesuunas.
Kivikalmest u 40 m loodesuunas asub teine kivikalme (reg nr 12005).

Ajalugu

Kalme on dateeritud I aastatuhandesse pKr, kuid pole välistatud, et kalmeid kasutati veel kuni II aastatuhande alguseni.

Kaitsevööndi moodustab 50 meetri laiune maa-ala mälestise väliskontuurist alates.