Mälestise nimi Kivikalme "Ussivare"

Menetleja: Muinsuskaitseameti Pärnumaa vaneminspektor, Karin Vimberg

Mälestise tunnus

Kivikalmele iseloomulik ehituskonstruktsioon, inimluud, teaduslikku informatsiooni sisaldav arheoloogiline kultuurkiht.

Kirjeldus

Kalmed (12479, 12477) asuvad saarekestena (20-30 m üksteisest eemal), 1 m kõrged ja 10-12 m läbimõõduga paekividega kaetud kiviraunad.
Umbes 0,5 m sügavuselt tuleb vastu must muld, mis sisaldab põlenud luid. Savipotikilde ja pronksist ehteasju. Kalme on omal ajal osalt lõhutud karjapoiste poolt. Ussivarest idapool kuni maanteeni ulatuv Salu mets sisaldab samasuguseid kiviraunu. (Kirjelduse allikas: Saaremaa ja Muhu muinasjäänused, 1924).

Asukoha kirjeldus

Kivikalme paikneb Ratla külas, Ratla -Pärsama teest ida pool, kunagisel kiviaedadega piiratud kadakasel karjamaal. Kivikalmest põhja poole jääb arheoloogiamälestis kivikalme reg nr 12477.

Ajalugu

Kivikalme võib dateerida II aastatuhande algusesse. Kivikalmet on mainitud 1924. a Saaremaa ja Muhu muinasjäänuste kirjelduses, lk 43.

Mälestise kaitsevöönd on 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist arvates.