Mälestise nimi Tallinna Nikolai kirik, 1820-1827.a.
Mälestise liik ehitismälestis, ajaloomälestis
Mälestise vana number 787-k; Arh. nr. 120

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Ilmekas näide klassitsistliku arhitektuuriga sakraalhoonest Tallinnas.

Kirjeldus

Tsentraalse põhiplaaniga kuppelehitis on klassitsistlikus stiilis. Kiriku välisarhitektuuri iseloomustavad kuppelkatused, esimese korruse rustreeritud seinapinnad, rõhutatud aknaraamistused, stukkrosetid, ohtrad karniisid, balustrid ja kellatornide nurgapilastrid. Hoone keskel on kõrgel akendega tambuuril suur kuppel ning selle ees peafassaadi nurkades neljatahulised lahtise kellakorrusega kuppeltornid. Viimaste keskel on kõrge joonia sammastega portikus. Siseruumis domineerivad kuplialust ruumi valgustavad aknad. Tambuur toetub piilaritaolistele omavahel servjoonvõlvidega seotud seintele

Ajalugu

Nikolai Imetegija õigeusu kirik ehitatud aastatel 1820-27 varem samal kohal olnud vene kiriku kohale. Tallinna esimese kuppelehitise arhitektiks oli Šveitsis 1758.a sündinud ja 1767.a Peterburi saabunud arhitekt Luigi Rusca (1758-1822), kes lahkus Venemaalt 1818.a. Kirik ehitati tema 1804. aastal valminud projekti alusel lihtsustatud kujul. Kiriku algselt klassitsistlikud interjöörid on 19. sajandil osaliselt ümber kujundatud. Sisustuses on olulisel kohal kolmeosaline ikonostaas. Viimase keskosa on 19. sajandist. Külglöövide ikoonid on aga vanemad ning pärinevad 17. ja 18. sajandi vahetusest.