Mälestise nimi Ohvriallikas Silmaläte
Mälestise liik arheoloogiamälestis, ajalooline looduslik pühapaik

Arheoloogia, Kultuspaigad, Ohvriallikas.

1) Arheoloogilise kultuurkihi olemasolu.
2) Maastikuliselt eristatav.
3) Kirjalikult fikseeritud pärimus.

Kirjeldus

Silmaläte voolab välja Lavatsi järve kõrgest kaldast. Kallas on selle koha peal hästi järsk ja moodustab liivakivipaljandi. Paljand moodustab nagu nurga, mille kummastki küljest voolab välja allikas. Ohverdatud olevat just lõunapoolsemasse harru. Allika vesi voolab kinnnikasvanud ja soostunud Lavatsi järve kaguotsa. See järve ots olevat veel kinnikasvamata olnud 1950.-1960. aastatel. Allika ümbruses kõrge kalda ja soostunud järve vahel on võsastunud ala.

Asukoha kirjeldus

Ohvriallikas asub endise jaotuse järgi Tartumaal, Võnnu kihelkonnas. Allikas asub Palsi talust 100 m läänes.

Ajalugu

Muistist teavad kohalikud elanikud, aga arhiiviandmed puuduvad. Mälestis dateerub II aastatuhandesse ja on kaitse alla võtmiseks esitatud 1995. a.

Kaitse alla kuulub allika ja paljandi ümbrus 10 m ulatuses.