Mälestise nimi End. Niguliste kiriku peaaltar, H. Rode, J. Stenart, 1479-1482 (õli, puit)

Seisund: museaal

Menetleja: TKVA peaspetsialist, Viive Leitsar

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Sisustus, Kirikusisustus.

Tuntud keskaja kunstniku Hermen Rode unikaalne kunstiteos

Kirjeldus

Kappaltari esimeses positsioonis (suletud tiibadega) on kujutatud vasakul tiival Alexandria Katariinat, Neitsi Maarjat Kristuslapsega ja Püha Barbarat, vasakul tiival Püha Viktorit, Püha Nikolaust ja Püha Jüri.
Kappaltari teises positsioonis on kujutatud stseene Püha Nikolause ja Püha Viktori elust.
Kappaltari kolmandas positsioonis (täielikult avatud tiibadega) on kujutatud ülemisel real Kristust ja Neitsi Maarjat, kelle kõrval seisavad kaksteist apostlit, servades on kujutatud ka Püha Nikolaust ja Püha Viktorit. Alumise rea keskel on kujutatud Püha Annat ja Neitsi Maarjat Kristuslapsega, neist vasakul seisavad Püha Reinold, Püha Blasius ja Ristija Johannes, paremal Püha Miikael, Püha Laurentius ja Püha Jüri.
Vasakpoolse tiiva alumises reas on Püha Apollonia, Püha Dorothea, Püha Barbara ja Alexandria Katariina, praempoolsel tiival, Maarja Magdaleena, Püha Gertrud, Püha Birgitta ja Tüüringi Elisabeth.
Predella suletud positsioonis on kujutatud kirikuisad ja ordude asutajad: Clairvaux' Bernard, Püha Gregorius, Püha Hieronymus, Püha Augustinus, Püha Ambrosius ja Nursia Benedictus. Predella avatud positsioon kujutab Püha Hõimkonda.

Materjal: õli, puit.
Tehnika: maalitud, nikerdatud, õlimaal.
Autor, valmistamise koht: Hermen Rode (1468?-1504?) töökoda
Dateering: 1478 - 1481
Mõõtmed: kõrgus 350 cm, laius 600 cm, sügavus 205 mm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Eesti Kunstimuuseum, Niguliste muuseumi kogu, S 1231, EKM j 18762