Mälestise nimi Maal «Karjaste kummardamine», N. P. Pahl, 1799 (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal.

Muinsuskaitse alla võetud kui 18. sajandi lõpust pärinev signeeritud maaliteos

Kirjeldus

Maal kujutab Jeesuslapse kummardamist karjaste poolt. Algses, lameda profiiliga klassitsistlikult kujundatud (hammaslõige, kett, nurkades rosetid – kõik nikerdelemendid kullatud), mustaks värvitud raamis.
Maali keskmeks on valgustkiirgava nimbusega Jeesuslaps sõimes, kelle kõrval sinises rüüs Maarja, hoidmas käega kinni lapse linaservast. Lapse kohal sõime taga seisab halliseguse habemega, sinises rüüs mees, parema käe kaks sõrme õnnistavalt ülestõstetud. Jeesuslapsest vasakul kolme noore karjase kummardav grupp; nende taga seisev halli habemega mees on tõenäoliselt Joosep. Tegevuspaigaks antiiksed imposantsed võlvkaartega ja balustraadiga varemed, ainsaks viiteks laudale – pooleldi Maarja varju jäävad lamav eesel ja sarvilise peaga veise selg maali paremas allservas. Esiplaanil maali allservas lebab karjasekepp ja selle ees veel mingid tumenemise tõttu eristamatud esemed. Lõuendi vasakusse ülanurka maalitud ornamentaalsest 8-harulisest tähest väljub peen valguskiir hällis lamava lapse suunas. Maali romantiline õhustik on köitev ning teos mõjub hingestatult, vaatamata teostuse asjaarmastajalikkusele, mis paistab silma eriti figuuride osas.

kooriruumi idaseina ääres lahtiselt

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1934. aastast (reg. nr. 791, 3 – autorina nimetatud ekslikult J. Hau), 1973. aastast vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 50 (“Karjaste kummardamine”).

Materjal: lõuend, õli.
Autor, valmistamise koht: N. P. Pahl
Mõõtmed: Kõrgus (koos raamiga) 150 cm, laius (koos raamiga) 120
cm, maal 133 cm x 104 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Lõuendi tagaküljel all sinise värviga suures kirjas signatuur H. P. Pahl 1799
Signatuurist paremal punast värvi pitser.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Pilti restaureeriti 1933 aasta paiku (uus alusraam, maalikiht kinnitati, puhastati ja osaliselt retusheeriti). Järgmisele restaureerimisele viitab masinkirjaga kleebis alusraami allservas: RENOVATUM ANNO 1988 IN MEMORIAM SALME JANTRA 1888 – 1988. Tõenäoliselt vahetati siis taas alusraam, dubleeriti lõuend servadest, paigati vasakult ülanurgast (retushi jäljed märgatavad) ning kinnitati lahtisi värvikohti. Praegu tundub maal taas tumenenuna (tumenenud lakikihti ei ole ilmselt eemaldatud), pind on kaetud krakelüüriga. Alumise raamiserva piiril nähtav
värvikadudega lõuendiäär. Raami nikerdpindadelt kohati värske kullatise irdumine krundini; vasakul küljel spoon kohati lahtine.