Mälestise nimi Etikukivi, 17. saj. (paas)

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Ehitis, Hoone, Etikukivi.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui keskaja lõpu ja uusaja alguse Tallinnale iseloomulik ajastuomase kunstilise kujundusega raidkiviteos 17. sajandist

Kirjeldus

Reljeefse pühitsusristiga rõngasetikukivi, hilisemas kasutuses Tonnisohni perekonna hauakivina Kalamaja kalmistul

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1964 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 41 (6 etikukivi Oleviste kiriku juures), aastast 1973 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 73

O. Sild. Tallinna linna ja ta ligema ümbruskonna vanust hauakivest. Usuteadusline Ajakiri 1929/30, nr. 1, lk. 45-46: Pildistis 17 kujutab püstplaati, mille ülemisel osal ringi sees on reljefne rist. Ringi all on pinnasse vaotatud sõnad: JOHANN TONNISOHN ELISABETH TONNISOHN GE GÜRGNS GEB 1748 GES 1794. Viimased 3 rida on ristiosal, mis praegu maa sisse on vajunud. Kiviplaat on tervikuna umbes 1 m. 90 sm. Kõrge (laiemal kohal 85, muidu umbes 70 sm. lai).

Materjal: paas.
Autor, valmistamise koht: tundmatu Tallinna kiviraidur
Dateering: arvatavasti 17. sajand
Mõõtmed: üldkõrgus ca 215 cm, ülaosa laius ca 82, 5 cm, sõõri Ø ca 57, 5 cm, jalami laius ca 71, 5 cm, plaadi paksus ca 14 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): jalal sekundaarne, abitult sisseraiutud saksakeelne tekst: IOHANN TONNISOHN ELISABETH TONNISOHN G...G... RGNS GEB 1748 GES 1794
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): porsumist, umbes veerand pealmiku ülaosast hävinud, vasakpoolsed näsad samuti murenenud, kivipind määrdunud, poorne, esineb pragusid, jalam osaliselt vaskoksüüdiga värvinud. Jalamilt murtud.
Puhastatud OÜ Vana Tallinn poolt 2000
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): ülaosal keskmeks lamereljeefne pühitsusrist, jalami allosas sekundaarne abitult sisseraiutud kolp ristatud sääreluudega, külgedel lilleõis. 16. või 17. sajandil tundmatu kiviraiduri poolt, kohalikust Lasnamäe paest valmistatud etikukivi. Pärineb teadmata milliselt Tallinna vanalinna etikult. Umbes 1794. aastast kasutusel hauatähisena Kalamaja kalmistul, kust 1956 Oleviste kirikuaeda lahtiselt hoiule asetatud. Nüüdses asupaigas Püha katariina kirikus alates 15. septembrist 1999.