Mälestise nimi Hastferi hauaplaadi fragment vapikujutisega, 15. saj. (paas)

Menetleja: TLPA MO kunstimälestiste peaspetsialist, Maarja Tomps

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Hauatähis, Hauaplaat.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui haruldane kodumaine ajastuomase kunstilise kujundusega raidkiviteos – hiliskeskaegne hauaplaat 15. sajandist.

Hauaplaadi fragment von Hastferi (Haversvorde) vapiga.

Pikihoone põhjalöövi keskel põrandas, pööratud risti. Vt Lisa – asendiplaan: nr 10.

Muinsuskaitse all alates 1926. ja 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr 91.

Allikad

Riigi kaitse all oleva vallasmälestise kaitsekohustuse teatis nr 1524, 2003. TLPA MO arhiiv n 12 s 564.
Vaiksoo, R. Tallinna Toomkiriku hauaplaadid, 2003. TLPA MO arhiiv n 12 s 366.

Kirjandus

Loit, M. Keskaegsest „surmakultuurist“ ja hauatähistest reformatsioonieelse Tallinna kirikutes ja kloostrites. Tallinn: Tallinna Pedagoogikaülikool, 2002 lk 75: Hastferi (Haversvorde) hauaplaadi fragment. Kujunduse järgi otsustades pärineb plaat 16. sajandi algusest. Sellel kujutatud vapil paiknevad suguvõsaembleemina kasutusel olnud kolm kroonitud härjapead ning nende kohal kiiver.

Materjal: paas.
Tehnika: raidtehnika.
Autor, valmistamise koht: anonüümne Tallinna meister
Dateering: 15.–16. sajandi vahetus
Mõõtmed: umbes 140 x 140 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): kolm(?) tsementmördiga ühendatud fragmenti hauaplaadi keskosast. Kulunud, murenenud ja määrdunud (S. Simson 09.10.2006).
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): tegemist on haruldase 15. sajandi hauaplaadi fragmendiga. Fragmendi keskel on kujutatud Hastferi perekonna vapp (kolm kroonitud härjapead). Vapi keskel on kiiver koos stiliseeritud akantuslehtedega. Vapiembleemid on madalreljeefsed, akantusdekoor ja kiiver aga uuendatud. 17. sajandi inventeerimisnumber puudub (või oli see puuduval osal). J. M. Litschio 1742. aasta plaanil on Hastferitele kuuluvaid hauaplatse kolm (nr 12, 50 ja 53). Neist nr 13 on kooriruumis oma esialgsel kohal, Nr 53 oli kahe perekonna rahula (Wrangel ja Hastfer). Mõlemad plaadid tunduvad küll algsed olevat, kuid praegune sile suur plaat (J. M. Litschiol „Cap. Hastfer“?) võib olla välja vahetatud. Kolmas plaat nr 50 asus kiriku peasissepääsu lähedal kagusamba lõunaküljel põrandas (selle kohal sambal asub praegu Joh. Hastferi epitaaf (mälestis nr 1350). Plaat ise on kadunud. Võib-olla kuulus vaadeldav fragment just selle hauaplaadi juurde? Stiililt kuulub hauaplaadi fragment hilisgootikasse.