1344 F. v. Ferseni hauamonument-sarkofaag, 17. saj. II pool (paas) • Mälestised

Mälestise nimi F. v. Ferseni hauamonument-sarkofaag, 17. saj. II pool (paas)
        • Looduskivi
    • Objekt
      • Hauatähis
        • Hauamonument
Registreeritud 20.09.1995
Määrused ja käskkirjad "Kultuurimälestiseks tunnistamine" Kultuuri- ja haridusministri 19.07.1995. a.määrus nr.19/2, (RTL 1996, 119/120, 628) Kuupäev: 19.07.1995
Aadress
Fotokogu
Inspekteerimised

Kirjeldused

Materjal: paas.

Autor, valmistamise koht: Tundmatu kiviraidur (Rootsi kujur Johann Gustav Stockenberg?).

Dateering: 17. sajandi II pool (1670. aastad)

Mõõtmed: ca 159 x 294 x 242 cm

Märgid (meistrimärgid):

Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Idakülje allosal sissekraabituna (AS KAR-Grupp andmeil, 2002): RENOVATUM AD MCMIV

Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Määrdunud, pragusid, kadusid.

Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Monumendi esiküljel kaks loorberipärjas vappi (Fabian von Ferseni vapp vasakpoolne, abikaasa vapp – parempoolne). Peal nii ida- kui ka lääneküljel neli väikest vappi (sh. Wrangel, Rosen), peal esiküljel kaheksa väikest vappi (sh. Wrangel, Fersen) Kõik vapid nimedeta. Sarkofaagi pealisplaat tsemendiveega immutatud. Stiililt kuulub hauamonument kõrgbarokki. Fabian Fersen suri 1677, monument võib olla valmistatud ka mõnevõrra hiljem. Domineerivad 1684. a. tulekahjus tekkinud kahjustused ja nende kahjustuste likvideerimisest tingitud kahjustused: tules lagunenud osad ja hiljem valmistatud kipsdetailid on ühendatud lubimördi ja kititaolise polümeerse seguga. Erinevast materjalikasutusest tingituna jätab monument esteetiliselt ebaühtlase mulje. Puhastatud ja konserveeritud AS KAR-Grupp poolt 2002.

Sisestatud: 24.10.2006

Liik: Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1926; 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 96
Feldmarssal Fabian von Fersen (surn. 1677) - Liivimaa kindralkuberner (1663-1673), Maardu mõisa omanik.
V. Raam. Tallinna Toomkirik. Tallinn, 1973, lk. 31: Kiriku põhjalöövis esindavad XVII sajandi lõpukümnendite kõrgbarokki rootsi kujuri Johan Gustav Stockenbergi loodud raskepärased sarkofaag-monumendid. Idapoolne on pühendatud feldmarssal Fabian von Fersenile, läänepoolne Otto Reinhold von Taubele.

Liik: Mälestise asukoha kirjeldus

Põhjalöövi idaotsas, algsel kohal. Vt. Lisa – asendiplaan: nr. 14

Liik: Mälestise kirjeldus

Fabian von Ferseni ja tema abikaasa sarkofaagikujuline hauamonument.

Liik: Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastuomase kunstilise kujundusega raidkiviteos – hauamonument barokiajast 17. sajandist.

Negatiivid