Mälestise nimi Hauaplaadi fragment romaani majuskeltekstiga, 13.-14. saj. (paas)

Menetleja: TLPA MO kunstimälestiste peaspetsialist, Maarja Tomps

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Hauatähis, Hauaplaat.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui haruldane kodumaine ajastuomase kunstilise kujundusega raidkiviteos – keskaegne (varagooti) hauaplaat 13. või 14. sajandist.

Hauaplaadikatke ladinakeelse romaani majusklites ääretekstiga.

Asukoha kirjeldus

Pikihoone lõunalöövi lõunaseina ääres orelivääri posti kõrval (osaliselt sellest varjatud), arvatavasti pööratud risti. Vt Lisa – asendiplaan: nr 19.

Muinsuskaitse all alates 1926. ja 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr 100.

Vaiksoo, R. Tallinna Toomkiriku hauaplaadid, 2003. TLPA MO arhiiv n 12 s 366.

Materjal: paas.
Autor, valmistamise koht: anonüümse Tallinna meistri töö
Dateering: 13. sajandi lõpp (?) või 14. sajandi algus (?)
Mõõtmed: suurema fragmendi nähtav osa 48 x 105 cm; väiksema tüki nähtava osa laius kuni 20 cm, pikkus umbes 74 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): tekstikatkest on loetav:
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): nähtav osa plaadist koosneb kahest tsementmördiga liidetud tükist (väiksem tükk umbes kahetähelise tekstikatkega asetseb põiki, pooleldi orelirõdu poolsamba varjus), pind tugevasti kulunud, murenenud, määrdunud (S. Simson 24.10.2006).
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): tegemist on väga haruldase varagootikasse kuuluva hauaplaadi väikese fragmendiga. Plaaditükki on uurendatud romaani majusklites plaadi ääretekst. Stiililt kuulub hauaplaat varagootikasse. Katke võib kuuluda hauaplaadi reg-nr 1356 juurde (?).