Mälestise nimi H. Wrangeli hauaplaadi fragment abielupaari kujutisega, 17. saj. keskpaik (paas)

Menetleja: TLPA MO kunstimälestiste peaspetsialist, Maarja Tomps

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Hauatähis, Hauaplaat.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kodumaine ajastuomase kunstilise kujundusega raidkiviteos – hauaplaat barokiajast 17. sajandist.

Hans Wrangeli ja tema abikaasa Elisabeth Wrangeli (Tiesenhauseni) hauaplaadi katke.

Asukoha kirjeldus

Algselt asus lõunalöövi lõunaseina ääres, peasissepääsu trepi kõrval. Praegu pikihoone kesklöövi läänetravee lõunaosas, pööratud risti. Vt Lisa – asendiplaan: nr 32.

Muinsuskaitse all alates 1926. ja 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr 113.

Vaiksoo, R. Tallinna Toomkiriku hauaplaadid, 2003. TLPA MO arhiiv n 12 s 366.

Kirjandus

Tumba pealisplaadil on kujutatud mees ja naine. Taolise kujundusega plaadi katkeid leidub ka kesklöövis orelivääri all. Seal on põrandas lahkunute ülakehaga C. Wrede poolik plaat 17. sajandist ja alakehadega Wrangeli plaadikatkend samast ajast ning pisut vanemast ajast kivi nr 25 rüütli kujutisega, mille juures Taube vapp ja veel mõned fragmendid. Eeldatavasti ei ole need plaadid kunagi hauatumbal asunud, vaid ongi paiknenud põrandas. Praegusesse asukohta on nad sattunud peakiriku põranda remontimisel peale tulekahjut 1684. aastal.
Baensch, H. Geschichte der Familie von Wrangel vom Jahre zwölfhundertfünfzig bis auf die Gegenwart : nach Urkunden und Tagebüchern bearbeitet. 2. Häfte. [Abth. 3 (Tabellen XII-XX), 4–8] / von Henry von Baensch. Berlin u Dresden, 1887, lk 529.

Materjal: paas.
Autor, valmistamise koht: anonüümne Tallinna meister
Dateering: umbes 1660 (vahemikus 1657–1663)
Mõõtmed: 169 x 244 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): määrdunud, hauaplaadist säilinud alumine osa; äärtelt ja nurkadest tükke murdunud, reljeefne pind tugevasti kulunud (sealhulgas kirjed vappide all ja tekstitahvlil maha kulunud) (S. Simson 24.10.2006).
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): säilinud on hauaplaadi alumine osa. Sellel on madalreljeefis kujutatud raudrüüs mehe ja daami figuuride alumised pooled, alates rinnal palves kokkupandud kätest. Külgedel hargneb viinapuuväädi kujuline sugupuu Wrangeli ja Tiesenhauseni vappidega (nimed vappide all maha kulunud). All vasakul nurgas on kujutatud paabulinnusulgedega ehitud raudrüükiiver ja kindad ning all paremal nurgas surmasümbolid – ristamisi asetatud sääreluud, pealuu ja liivakell. Hiljem on hauaplaadile sisseraiutud sekundaarne inventarinumber N° 51. Hauaplaat kuulus leitnant Hans Wrangelile, kes oli matusepaiga Nr 51 ostnud 13. juulil 1657. aastal ja suri 1663. aastal. Tema naine oli Elisabeth Wrangel (Tiesenhausen). Stiililt kuulub hauaplaat varabarokki.