Mälestise nimi Ontika mõisa peahoone,19.saj.

Menetleja: Ida- Virumaa nõunik, Kalle Merilai

Piirkonna hilisklassitsistliku mõisaansambli härrastemaja näide.

Kirjeldus

Kahekorruseline lameda viilkatusega kivimaja. Esikülg on liigendatud kergelt eenduva, tagakülg tugevalt eenduva kolmurkfrontooniga keskrisaliidiga. Karniisid on profileeritud. Katuseharjade ristmikus paikneb väike lameda katusega ning kaarakendega ühekordne vaatetorn. Osa aknaid kaarsillusega. Alumise korruse aknad madalamad, teise korruse omad kõrged. Kõikides kolmnurkviiludes segmentaknad. Toad anfilaadsed.

Ajalugu

Hilisklassitsistlikus laadis peahoone on püstitatud 1855. aastal. Alates 1780. aastast kuni võõrandamiseni 1919. aastal oli mõis Clapier de Colongue i aadliperekonna valduses.

Kaitsevööndi ulatus on fikseeritud plaanil.

- Ontika mõisa omanikud plaanivad taastada viinaköögi