Mälestise nimi Aa mõisa kasvuhoone 1, 19.saj.

Menetleja: Ida- Virumaa nõunik, Kalle Merilai

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Kasvuhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kasvuhoone, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Tegemist on Eesti põhjaranniku ühte vanimasse ja esinduslikumasse mõisaansamblisse kuuluva majandushoonega, mis on 19. sajandi mõisa kasvuhoone näiteks.

Kirjeldus

Mälestis koosneb endisest kasvuhoonest ja abihoonest. Väike abihoone on viilkatusega paekivihoone. Klaashoonest (kahepoolse kaldega) on tänaseks säilinud vaid vundament.

Asukoha kirjeldus

Mälestis kuulub Aa mõisaansamblisse, mis asub Ida-Virumaal, Aa külas, Põhja-Eesti pankranniku ja Soome lahe vahetus läheduses. Kasvuhoone varemed paiknevad Aa mõisa territooriumil.

Ajalugu

Kasvuhoone koos abihoonega on ehitatud 19. sajandil. Need moodustavad osa Aa mõisakompleksi abihoonetest, mida mõis omas suurel hulgal.

Allikad

Ranniku, V. (1977). Eesti NSV mõisate esialgne ülevaatus. Kohtla-Järve rajoon. Tallinn. Muinsuskaitseameti digiteeritud arhivaal