Mälestise nimi Püssi koolihoone, 1924-26

Menetleja: Ida- Virumaa nõunik, Kalle Merilai

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Eesti Vabariigi algusaastatel rajatud üks esinduslikemaid algkoolihooneid.

Kirjeldus

Paekivist kahe, osal. kolmekordne madala kelpkatusega põhjamaiselt tagasihoidliku välisilmega paekivihoone. Hoonet iseloomustab ilus kvaliteetne paekiviladu, funktsionalism, ratsionaalne plaanilahendus teostuse korrektsus ja vastupidavus ajas.

Ajalugu

Esmateated Püssi mõisast on 1541. aastast. Mitmetele omanikele kuulunud mõis läks 1732. aastal Stackelbergide suguvõsa valdusesse. 19. sajandi keskel oli Püssi mõis Lüganuse kihelkonna suurim mõis, mille mõisamaade suuruseks hinnati 22,4 adramaad.
Koolimaja ehitati 1924-26 aastal Püssi mõisa härrastemaja müüridele.
Praegu asub hoones Lüganuse Keskkool.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 lg.3 moodustab kinnismälestise kaitsevööndi 50 meetri laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates, kui mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole ette nähtud teisiti.