Mälestise nimi Maidla mõisa peahoone, 1764-1767

Menetleja: Ida- Virumaa nõunik, Kalle Merilai

Mälestise tunnus

Põhja-Eesti suurejoonelisema barokkansambli härrastemaja, millel on säilinud originaal ehituskehand ja ruumijaotus, algupärased ehituskonstruktsioonid, detailid ning nende arhitektuurne vormistus.

Kirjeldus

Kahekorruseline, kivihoone, kõrge S-kivi kelpkatusega. Fassaade liigendavad tumeda puusõekrohvi taustal erkvalged liseenid, ehistahvlid ja krohviraamistused.Väliuks fassaadi keskel laias krohvipiirdes oma looklevate profileeringute ja azuursete sepistega on meisterlikumad Eestis (tisler Wagner, sepp F. Pfau). Barokile iseloomulikult on soklikorrus võlvitud. Anfilaadsüsteemis esindusruumid asuvad II korrusel. Eripäraselt on kogu hoone laiust läbiv saal paigutatud S-otsa. Ruumide stukklaed on geomeetrilise mustriga. Laiade piirliistudega tahveluksed, samalaadsed lambriid ja aknapõskede luuktahvlid kuuluvad kõik algsesse interjöörikujundusse.
(EA)

Ajalugu

Varasem hoonestus hävis 1700. 1764 ehitama hakatud 1767 valminud härrastemaja kavandas J.P.Dürschmidt.
Hoone siseruumide uuringud- ja rekonstueerimisprojekt valmis OÜ Mõisaprojektis , arh. V.Pungas ja P.Püssim 2002.a.

Keskrisaliidi kolmnurkfrontoonil orvandis C.L. v. Wrangeli ja tema väimehe C. L. v. Breverni vapid (stukimeister J.Schultz) taastati arh. V.Pungase projekti järgi 1998.
Vestibüüli kujundust muudeti 1920. (EA)