Mälestise nimi Kreenholmi kudumisvabriku uus hoone, 1870

Paikvaatluse kuupäev: 05.12.23

Menetleja: Narva Linnavalitsuse Arhitektuuri- ja Linnaplaneerimise Amet, muinsuskaitse vaneminspektor, Madis Tuuder

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Ühe omalaadsema ning huvitavama töölisasula kompleksi, mida iseloomustab ehitistüüpide mitmekesisus ja historitsistlik arhitektuur, kuuluv hoone. Vaatamata mõningatele ümberehitustele on ehitused ühtseks ning ainulaadsemaks kompleksiks vabariigi territooriumil.
Mälestise tunnuseks on hoonemaht, välisilme ja algne tarindus malmpostide ja -talade ning tellisvõlvidega.

Kirjeldus

4-korruseline hoone on N-S suunas piklik ja manufaktuuri varem ehitatud vabrikutest ühe talaside võrra laiem. Üldilme määravad tahutud paekivist seinad ja avade tellistest segmentsillused. Hoone siluetti vormivad karniisist veidi kõrgemale ulatuvad kaks trepikoda W-külje nurkades. Algne tarindus malmpostide ja -talade ning tellisvõlvidega on säilinud vabriku N-otsas u. 37 m pikkuselt. (EA)

Ajalugu

Ehitati 1870 Kreenholmi saare O-servale, suure kose äärde, arh. R. Heinrichsen. Nime sai suurvürstinna Jelizaveta Fjodorovna järgi. Purustati II maailmasõjas ja taastati 1950.a-il. Hoone S-otsaga liitub 1981 ehitatud 4-korruseline olmeplokk. (EA)