Mälestise nimi Kreenholmi uus haigla, 1913

Paikvaatluse kuupäev: 12.12.23

Menetleja: Narva Linnavalitsuse Arhitektuuri- ja Linnaplaneerimise Amet, muinsuskaitse vaneminspektor, Madis Tuuder

Märksõna(13)

Ehitised, Kompleksid, Ravikompleks, Ravihoone, Haiglahoone, Tootmiskompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ravihoone, Haiglahoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Narva stiilsemaid juugendehitisi.

Kirjeldus

Neobaroki sugemetega juugendstiilis, 2-, osaliselt 3-korruseline hoone. Dominantideks on peasissekäik hoone keskel, kaks külgrisaliiti nende taga paiknevate tiibehitistega. Fassaadidel on paekivi kombineeritud tellise ja tsementkrohviga. Erikujulise aknad ja ukseava laias dekoratiivses lukukiviga raamistuses. Fassaade kaunistasid rohked dekoratiivdetailid: külgrisaliitide tippudes piklikud metallvaasid, katusakende kohal dekoratiivvaasikesed, frontooni ovaalakende all vanikdekoor, kahel pool sissekäiku esinduslikud laternad. Sissekäigu kohal sepismonogramm valmimisaastaga.

Ajalugu

Valmis 1913. a. tollase Kreenholmi Manufaktuuri arhitekti A.Vladovski projekti järgi. Hoone pühendati Vene tsaaririigi valitsejate Romanovite dünastia 300. valitsemisaasta auks. Oli sajandi alguse moodsamaid haiglahooneid Eestis. Hoone sai II maailmasõjas kannatada, kuid taastati peaaegu esialgsel kujul. Kaduma läks vaid osa dekoorielemente. Hoones tegutseb endiselt haigla. (EA)
Haiglahoone ees asub haljasaladega piiratud väljak, selle ühel küljel asub vana haiglahoone (ehit.1906 sünnitusmajaks), haiglahoone vastas väljaku teisel küljel uus 200-kohaline haiglakorpus (ehit. 1978, arh. I. Puumets). (EA, arh. mälestise pass, 1983)