Mälestise nimi Vana-Antsla mõisa peahoone, 18./19. saj
Mälestise vana number 318K

Menetleja: Võrumaa nõunik, Tiina Pettai

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Peahoone, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Peahoone, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Härrastemaja näide Võrumaa ühes suurimas hästi säilinud mõisaansamblis.
Siin sündinud Eesti Põllumajanduse Akadeemia esimene rektor, Eesti NSV TA akadeemik Richard Antons.

Kirjeldus

Kõrgel soklil, 1-korruseline tiibhoonetega kivihoone, ehitatud mitmes järgus. 18.s. keskpaiku püstitatu oli lihtne, baroksete proportsioonidega; 18/19.s. vahetusel pikendati seda poole võrra, 19.s. I p. rajati W-poolne tiibhoone. Samal ajal ilmestati W-fassaad kogu ulatuses suurejoonelise lahtise sammasrõduga (praegu ümberehitatud). Praegusel kujul on fassaadid lihtsad, esikülg liigendatud vähe-eenduvate risaliitidega, algne uksekoht (praegu aken) tõstetud esile poolsammastega. Välisuks varaklassitsistlik. Siseruumid enamasti ümberehitatud.

Ajalugu

Antsla mõisa on mainitud juba keskaja. 17. sajandi teisel poolel jagati mõis Vana- ja Uue-Antslaks. 19. sajandi teises pooles ja 20. sajandi alguses kuulus Vana-Antsla mõis Bosede, Stael von Holsteinide ja Ungern-Sternbergide valdusse. Võõrandamise järel kolis 1921. aastal mõisa Urvaste kõrgem algkool. 1928. aastal alustas endises mõisas tööd Antsla Kodumajanduskool, mis 1990. aastast kannab Vana-Antsla Põllutöökooli nime. Mõisa peahoone ehitati 18. sajandi keskpaiku, hoonet laiendati 18. ja 19. sajandi vahetusel ning 19. sajandi esimesel poolel. Mõisa kõrvalhooned pärinevad perioodist alates 18. sajandi teisest poolest kuni 20. sajandi alguseni. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Schloß Anzen.

50 m mälestise piirist.

- Ühendkool hülgab ilmselt Vana-Antsla mõisa

Lõunaleht 13.03.2014, Merilyn Püssi ja Egge Kulbok-Lattiku artikkel "Mõisa taastamine peataks piirkonna allakäigu"

• Maiste, J. Eestimaa mõisad. Tln., 1996
• Suuder, O. Vana-Antsla mõis. 1984. Antsla Gümnaasiumis