Mälestise nimi Vana-Antsla mõisa vesiveski, 19. saj

Seisund: varemestunud

Menetleja: Muinsuskaitseameti Võrumaa vaneminspektor, Kersti Siim

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Veskihoone, Vesiveski, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Vesiveski, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Mõisaarhitektuurile iseloomulik miljööväärtusega majandushoone mõisakompleksis. Mälestise tunnuseks on müüride algupärane ilme ja ehitussubstants, algne asukoht ja asendiplaaniline lahendus.

Kirjeldus

Suure, kahekorruselise mansardiga telliskivihoone varemed. Hoone oli kaetud viilkatusega. Tänaseks on hoone seest ehituse konstruktsioonitükke ja looduslikku prahti täis.

Ajalugu

Antsla mõisa on mainitud juba keskaja. 17. sajandi teisel poolel jagati mõis Vana- ja Uue-Antslaks. 19. sajandi teises pooles ja 20. sajandi alguses kuulus Vana-Antsla mõis Bosede, Stael von Holsteinide ja Ungern-Sternbergide valdusse. Võõrandamise järel kolis 1921. aastal mõisa Urvaste kõrgem algkool. 1928. aastal alustas endises mõisas tööd Antsla Kodumajanduskool, mis 1990. aastast kannab Vana-Antsla Põllutöökooli nime. Mõisa peahoone ehitati 18. sajandi keskpaiku, hoonet laiendati 18. ja 19. sajandi vahetusel ning 19. sajandi esimesel poolel. Mõisa kõrvalhooned pärinevad perioodist alates 18. sajandi teisest poolest kuni 20. sajandi alguseni. Mõisa vesiveski on tõenäoliselt ehitatud 19. sajandi teisel poolel. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Schloß Anzen.

Vastavalt kultuuriministri käskkirjale 28.03.2007 nr 144. Vt lisatud kaardimaterjali.