Mälestise nimi Altarimaal, W. v. Kügelgen, 19. saj. (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Altarimaal.

Maal on lahutamatu osa L. von Maydelli kavandatud hilisgootistiilis altarist (L.Krigoltoi, 2001)

Kirjeldus

Kullatud puitraamistuses, kesksel kohal altariseinas, õlivärvidega lõuendile maalitud ristkülikukujulisel alusraamil maal “Kristus ristil” on traditsioonilise kompositsiooniga: taustal loodusmaastik õhtuse pilvise taeva, mägede-orgude, silla, mõningate majade ja templiga; esiplaanil Kristus naelutatuna ladina ristil (sildil: IESUS NAZARENUS REX IUDAEORUM), mille ümber leinavad inimfiguurid - vasakul seisab jünger (evangelist) Johannes toetamas Jeesuse ema Maarjat, paremal seisab Nikodeemus, käed palves ja risti juures kolm naist: Maarja Magdaleena, Jaakobuse ja Joosese ema Maarja ning Saloome (Joh. 19, 25 ja Mark. 15,40) (L.Krigoltoi, 2001)

Kunstimälestis 1973.aastast, kuulus obj. nr. 160 juurde - oli osa altarist.
Wilhelm Georg Alexander von Kügelgen (1802-1867) oli balti-saksa maalikunstnik. Tema ajalooainelistel ja portreemaalidel on kultuuriajalooline väärtus. Elas ja töötas olulisema osa oma elust Saksamaal. Oleviste kirikule tehtud tellimustöö on kunstniku ainukeseks altarimaaliks. Hiljem on ta aidanud K.T. Neffi Iisaku katedraalimaalide teostamisel. (L.Krigoltoi, 2001)

Aruanded

1. Altarimaali "Kristus ristil" konserveerimistööde aruanne; 2. Altarimaali retaabli ja mensa puhastamne. Aruanne. Tallinn 2002. (MKA arhiiv)

Materjal: lõuend, õli.
Autor, valmistamise koht: Wilhelm Georg Alexander von Kügelgen
Dateering: 1831-1833, paigaldatud 1834
Mõõtmed: kõrgus koos ehisraamiga umb. 430 cm, laius koos raamiga 307 cm. Raami sisemõõt: 400 x 275 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Restaureeritud 2002.a. - KAR-grupi restauraatori M. Taela poolt