Mälestise nimi Rogosi mõisa park

Menetleja: Võrumaa nõunik, Tiina Pettai

Piirkonna ajastu ebatüüpilise pargiarhitektuuri harvaesineva planeeringuga mõisaansamblis

Kirjeldus

Pargi omapärane kaunis paiknevus laskuvas reljeefis kompleksist läänes paiknevale paisjärvele, tagavad ilusad vaated kastellilaadsele mõisahoonetele. Hoonete valmimisel oli kogu kastell ümbritsetud veega, taga järv mkülgedel laiad süvendatud kanalid, esiküljel aga veskitammiga paisutatud kunstlik järv. Juurdepääs peaväravale kulges kahelt küljelt tammiteed mööda. Mõisa suunduvate teede äärde istutati tammealleed. Reljeefist tulenevad terrassidena laskuvad muruväljakud härrastemaja taga olid kujundatud regulaarstiilis ja põhimõtteliselt säilinud tänini. 19.s. II p. kui toimusid suured ümberehitused, täideti ka järve N- poolne sopp, laiendati parki loodusliku tammiku arvel vabakujnduslikuks. Terrasse täiendati uute istutustega, mis jätkasid regulaarkujundust.

Ajalugu

Pargi rajamist alustati 18.s. keskel kui püstitati kastellilaadne mõisakompleks. Kujundati vabakujunduslikuks ümber 19.s. II poolel.

Kaitsevööndi ulatus

Kuna mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole eraldi kaitsevööndit kehtestatud on vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 mälestise kaitsevööndiks 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist arvates.

-Rogosi mõisapark neelab miljoneid