Mälestise nimi Vana-Nursi mõisa park

Menetleja: Muinsuskaitseameti Võrumaa vaneminspektor, Mirja Ots

Mõisakompleksi kuuluv vabakujunduslik park.

Kirjeldus

Tagasihoidlik, keskmise suurusega park ümbritses kunagist härrastemaja. Suurelt teelt tõi peahoone ettejäävale väiksele lagedale muruväljakule veidi murtud teljelt tee, mis ääristatud puudega. Peahoonest lõunasse jääv ala oli laskuva reljeefiga, vaadetega Uraojast paisutatud tiigile. Mõisakompleksi äärtele jäid erinevad majandushooned, millede juurdepääsuteed kujundasid ka teedevõrgu. Park ise oli lihtsa tagasihoidliku planeeringuga. Siiski on maja ümbrusse istutatud mõningaid võõrpuid ja erinevaid põõsarühmi. Vanad puud on suhteliselt heas seisukorras ja suurte dimensioonidega, mis annab pargile lisaväärtust. Kuigi mõisakompleks on aastaid olnud hoolduseta ja poolmetsistunud, on ala koristustööde ja loodusliku uuenduse valikraiega võimalik kujundada pargiilmeliseks puistuks.

Rajatud 19.s. II p.