Mälestise nimi Kroonlühter Kristuse figuuriga, üheteistkümne tulega, 17. saj. I pool (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise tunnus

Lühtri muinsusväärtus põhineb tema vanusel ja detailide originaalsusel. Teisalt peegeldab ta Tallinna valumeistrite meisterlikkust ja tänaseni vähemsäilinud renessanssstiilis kirikulühtrite ajaloolist vormi (L.Krigoltoi, 2001)

Asukoht: pikihoone S-löövi, O- travees

Kunstimälestiseks tunnistatud aastast 1973 - oli obj. nr. 163

Tehnika: valatud, treitud, tsiseleeritud, poleeritud.
Autor, valmistamise koht: Tundmatu meister, Tallinn
Dateering: 17. saj. I pool
Mõõtmed: Mõõtmed: üldh 101 cm, üldlaius 120 cm, haara pikkus 45 cm, rasvataldriku Ø 19 cm, mehe h ca 31 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kroonlühter Kristuse figuuriga, kaheteistkümne tulega.
Renessanss-stiilis ühe krooniga ripplühter koosneb raudsepisvardale monteeritud valatud, treitud, tsiseleeritud ja poleeritud pronksdetailidest. Ümarplastilised greifipea (kotka noka motiiv) lõpetustega ja akantuslehekesega kaksteist balustervoluuthaara on tahutud külgedega vahekettale kinnitatud kalasaba-tappühenduses. Haarade välisotstele on kruvitud detailides erinevad sirge äärega rasvataldrikud ja silindrikujulised küünlapiibud. Profileeritud balustertüvese (ühtne pronksivalu) tipus on ümarplastilise graveeritud pinnaga seisev Kristuse figuur ja riputusrõngas. Tüvese alumine lõppdetail (ilmselt suurõngaga kahenäoline lõvipea) puudub, näha on vaid raudvarda ots. (L.Krigoltoi, 2001)