Mälestise nimi Ikoon "Tihvini Jumalaema", 19.saj. II pool (puit, tempera, hõbekate? kullatud)

Kunst, Materjal, Puit, Metall, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Ikoon, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Ikoon kuulub iseloomuliku esemena õigeusu kiriku 19. saj. kunstipärandi hulka. Väärismetallist loetavate meistrimärkidega kate lisab esemele väärtust.

Kunstimälestisena muinsuskaitse alla võetud ENSV Min. Nõuk. Määrusega nr. 346, 01. 08. 1973.

Materjal: puit, hõbe, tempera.
Tehnika: kullatud, nikerdatud, stantsitud, temperamaal.
Dateering: 19. saj. keskpaik
Mõõtmed: 31 x 26 cm, kappraamistus 215 x 95 cm
Märgid (meistrimärgid): Nimbusel on hõbedaproov 84, Peterburi linnamärk ristatud ankrud ja meistrimärk C.? (kahjuks on teine initsiaal halvasti loetav).
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ümmargusel põhjal linnamärk oli Peterburis kasutusel aastail 1818 - 1864. Ikoonil kujutatud "Tihvini Jumalaema" (”Богоматерь Тихвинская”) kuulub Teenäitaja (Hodegetria) tüüpi Jumalaema ikoonide hulka. Selle ikoonitüübi puhul istub Kristuslaps Ema vasakul käel, Jumalaema osutab parema käe viipega lapsele, kes on tõstnud õnnistava parema käe ning hoiab vasakus kirjarulli. Iseärasuseks on "Tihvini Jumalaema" puhul see, et Jeesuslapse parem jalg on põlvest kõverdatud ja pööratud tallaga vaataja poole. Legendi kohaselt maalis esimese taolise ikooni evangelist Luukas 1. sajandi Antiookias. 5. sajandiks sattus ikoon Jeruusalemma kaudu Konstantinoopolisse, kus seda hoiti Blachernose katedraalis. 1383.a. - 70 aastat enne Konstantinoopoli langemist türklaste võimu alla, oli ikoon katedraalist imelikul kombel kaduma läinud. Ikoon ilmutas end seejärel mitmel korral Venemaal vetevoogudes - nii
Põhja-Venemaal Laadoga järves kui ka mujal. Kaldale oli ta lõpuks
uhutud Tihvinka jõest. Sinna ehitati ikooni auks kirik, kuhu ikoon
paigutati. Esmalt oli kirik puust, hiljem kivist, 16. sajandil rajati
sellele kohale Tihvini Jumalaema Uinumise klooster. Ikooni hakati
pidama nii Põhja-Venemaa kaitseikooniks kui ka sõjavägede kaitseikooniks, kuna Tihvini klooster pidas 17. sajandil rootsi vägede rünnakutele hästi vastu.
Hõbekate on kaunistatud barokiajastu mõjutustega akantus-
ornamendiga.