Mälestise nimi Ikoon "Aleksander Svirski", 19.saj. II pool (tempera, puit)

Muinsuskaitse all on ikoon tänu oma kunsti- ja ajalooväärtusele.

Tehnika: maalitud.
Dateering: 19.saj. II pool
Mõõtmed: 54 x 46,5 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Maalipind tumenenud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoon on maalitud temperavärviga puittahvlile. Ikoon on maalitud 19. sajandi II poolel (ÜRTUI nimekiri, 1982/185).

Ikoonil on kujutatud Svirski (Süvari) vaga Aleksander Imetegija (“Александр Свирский”) poolfiguuri. Pühak on tõstnud parema käe juhatamaks usklikke püha tõe juurde, vasakus hoiab ta väikest kirjarulli. 16. sajandi Venemaal said vaimulike usupuhtus ning elukombed tõsiseks aruteluteemaks. Tegemist oli ajastuga, mil rajati palju uusi kloostreid ja mitmed mungad ning askeedid, kes vaimulikus elus teistele eeskujuks olid, kuulutati hiljem pühakuks. Aleksander Svirski, kes suri 1533. aastal, oli neist meestest üks tuntuim.
Ikoonil on kujutatud suure habemega pühak, kelle habemes ja juustes on halli. Pühak on tõstnud parema käe õnnistama, vasakus hoiab ta suletud kirjarulli Jumala Sõna kuulutaja sümbolina. Rõivastatud on ta kastanpruuni kapuutsiga mantlisse ja selle all olevasse hallikassinisesse rüüsse. Ikooni taust on kullatud.
Kirikukalender tähistab Süvari vaga Aleksandri mälestuspäeva 30. augustil (vkj. 12. sept.).

Asukoht: ikonostaasi II reas (1).