Mälestise nimi Pingi külg linnupeafiguuri ja ornamendiga, 17. saj. II pool (puit)

Menetleja: TKVA peaspetsialist, Viive Leitsar

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Sisustus, Kirikusisustus, Mööbel, Istemööbel.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kirikuinterjööri rikastav ainulaadne nikerdteos 17. sajandist, koos teiste siinsamas allesolevate vanade pingi- ja pingirinnatisekülgedega, vanimaid kirikupingiosi Eestis.

Kirjeldus

Kõrge varabarokne pingikülg, mille ülaosa on nikerdatud kõveranokalise ning harjaga linnupea kujuliseks, rinnasulgi markeerimas voluutjas esiservast järsult eenduv nikerddetail, millest allapoole servakumerdused jätkuvad kuni istmelaua kõrguseni. Väliskülje pinda katab kahe kolmandiku osas tore madalreljeefne kõhr-, voluut- ja akantusväätornament.

lõunapinkide tagumisel pingil, põhjapoolne pingiots

Muinsuskaitse all alates 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 178

Materjal: puit, lakk, peits.
Tehnika: nikerdatud, aaderdatud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister, Tallinn
Dateering: 17. sajandi I pool
Mõõtmed: kõrgus 151, 5 cm, laius max 35, 5 cm, paksus ca 3, 5 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): vähest puidukadu, värvi kulumist ja irdumist
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Praegusel kujul on pink kokku monteeritud 1933, kui vahetati väljavaldav osa kiriku ajaloolisest pingistikust; samal ajal ka aaderdatud tumepruuniks ning lakiti. Sinnamaani võis see pingiots asuda põhjalöövis, keskmises pingireas tänini allesoleva kaunistatud rinnatisekülgedega pingiga ühel joonel olnud pingil.
Paarik reg. nr. 3448 (põhjapinkide tagumisel pingil)

z