Mälestise nimi Kroonlühter lõviga, kuue tulega, 16/17. saj. (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui stiilne kirikukroonlühter renessansiajast 16. sajandi lõpust või 17. sajandi algusest

Kirjeldus

Väike renessanss-stiilis üherealine kroonlühter 6 haaraga. Lühike balustertüvis tipneb ümarplastilise sitsiva lõviga, kes on käppade vahel hoidnud tõenäoliselt vapikilpi. Alt lõppeb tüvis kahenäolise lõvipeaga.

pikihoone keskteljel orelirõdu all (läänest esimese piilari ees)

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1929. aastast (reg. nr. 303), 1973. aastast vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 190

Tehnika: valatud, treitud, monteeritud, tsiseleeritud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 16. sajandi lõpp või 17. sajandi I pool
Mõõtmed: üldkõrgus ca 52 cm. Lõvi kõrgus 13 cm. Krooni Ø ca 58 – 64 cm. 2 lamedama haara diagonaalpikkus ca 22, 5 cm, teistel ca 20 cm. Rasvataldriku Ø ca 12 cm. Piibu kõrgus taldriku pinnast ca 4, 5 cm. Lõvipea kõrgus ca 9 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Oksüdeerunud. Ühe rasvataldriku serv katki. Vapikilp lõvi käppade vahelt puudu; alumiselt lõvipealt puudu käepide.
Elektrijuhtmete kinnitusteip osaliselt lahti tulnud; vajab taaskinnitamist (messingklambritega).
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ilmselt kunagi mõne teise kroonlühtri osadest kokku monteeritud. M. Lumiste hinnangul pärineb 16. sajandi II poolest või 17. sajandi algusest.
Lühike balustertüvis tipneb ümarplastilise sitsiva lõviga, millest ülevalpool suhteliselt suur siledapinnaline riputusaas. Lõvi on käppade vahel hoidnud tõenäoliselt vapikilpi, mis aga kaduma läinud. Alt lõppeb tüvis (väikese lühtri jaoks väga suure) kahenäolise lõvipeaga, kusjuures ka käepide lõvi lõugade vahelt on kaduma läinud.
Balusterväätvoluutidena kujundatud haaradest on kaks ristlõikelt lamedamad, neli aga ümarad ja tipnevad lõpetuses nupuga. Haarakinnitus kalasabatapiga. Rasvataldrikud kujult traditsioonilised: sileda serva ja kergelt nõgusa põhjaga, põhja all silinderrant. Küünlapiibud vähese paisutusega balustrid.
Elektrile seadistati 1922. Viimati puhastatud ja juhtmestik uuendatud 1984 restauraatorite poolt Jaan Märsi juhtimisel.