14419 Harju-Madise vana kalmistu • Mälestised

Autor Peeter Nork
Kuupäev  27.06.2008 Autor Peeter Nork
Kuupäev  27.06.2008 Harju-Madise vana kalmistu. Foto: Kadri Tael 14.07.2012 Harju-Madise vana kalmistu kabeli vare. Foto: Kadri Tael 14.07.2012 Vaade maanteelt. Foto Silja Konsa 30.08.2012 Paerist daatumiga 1841. Foto Silja Konsa 30.08.2012
Mälestise nimi Harju-Madise vana kalmistu
Mälestise registri number 14419 Mälestise vana number
Registreeritud Kinnismälestis Liigitus ajaloomälestis
Aadress
Omanikud/valdajad Omanik(ud) puudub
Leevendused
Inspekteerimised

Inspektor: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Kirjeldused

Liik: Mälestise asukoha kirjeldus

Kirikust mööda Madise-Paldiski teed Paldiski poole u 1 km, teest läänepool metsa sees. Mahajäetud.

Sisestatud: 27.11.2006

Liik: Mälestise kirjeldus

Ümbritsetud pae-ja maakvilaotisega, piire võssa kasvanud. Lääneküljel kõrge paelaotis. Mnt. küljel värav: paekivist laotud postid. Värava kohal lääneküljel kabeli varemed, paekivist. Kalmistul põhiliselt sepisristid, mõned valuristid, kiviriste, üks külasepa rõngasrist, mõned sepisaiad. 3-4 hooldatud hauaplatsi. Viimased matused 1960-test.

Maantee ääres paiknev kalmistu on ümbritsetud piirdega, mis teepoolses küljes, lõunapoolsest sissepääsust kirdesse suunduvas osas on seotud müüritis, ülejäänud osas lahtine maakivikuhjatis. Kalmistu loodeosas paikneb kabelivare. Kalmistu aktiivne kasutamine lõppes arvatavasti Harju- Madise uue kalmistu rajamisega 20. sajandi teisel aastakümnel. Hauatähiste poolest on kalmistu väga rikkalik: tervikuna või fragmentaarselt on säilinud lubjakivist 152 sammast ja 2 plaati ning üks ratasrist; sepistatud rauast 225 risti, neist kaks külasepa ratasristi ja üks väike, kivilt 35 cm kõrgune külasepa aasrist ning 6 varbaeda; valatud metallist 42 risti ja üks aed; üks graniitsammas; üks omapärane, töötlemata puidust, tsingitud plekist nimetahvliga rist.

Kirjelduse koostaja: Silja Konsa 2002.a.

Sisestatud: 11.01.2007

Liik: Mälestise tunnus

hauatähised, hauad, piirdeaed. Omab kultuuriajaloolist, kunstilist (hauatähised), miljöölist väärtust.