14424 Jüri kalmistu • Mälestised

Jüri kalmistu

Inspekteerimised

Inspektor: Muinsuskaitseameti Harju maakonna vaneminspektor, Ly Renter

Kirjeldused

Liik: Mälestise kirjeldus

Jüri kalmistu peasissepääs on paekivist väravehitis. Kalmistut ümbritseb piirdemüür, mis on vajunud, ebaühtlase kõrgusega, müüril kasvab rohi, kohati võsa. Kalmistul kasvavad leht- ja okaspuud. Peasissepääsust kulgevad korrapärased käiguteed. Kalmistul on erinevatest ajastutest hauatähiseid.

Sisestatud: 27.11.2006

Jüri kirikust lodes paiknev kalmistu on rajatud hiljemalt 19. saj. Peavärava sepisvõrel datum “1873”. Kalmistul on eristatav vanem ja uuem osa. Viimane jääb loode- ja edelaserva, väheste matustega osa, mida edelas eraldab kunagine piirdevall kõrghaljastusega. Praegu kalmistu piiratud maakivist piirdemüüriga. Läbipääsudeks väravapostidega piiritletud 3 ava, peasissepääs kalmistu kaguküljel ja vormistatud 9 m laiuse kolmeosalise, paest, tsinkplekiga katustatud väravaehitusena. Olulisi hooneid kalmistul ei ole. 20.saj. keskpaigast vanemaid hauatähiseid ja –piirdeid on loendatud : 248 valumetallist hauatähist, 616 sepistatud metalltähist, 29 metallaeda, 55 kivitähist. Kalmistu pindala 4,94 ha. Kalmistu on kasutuses, hooldatav.
Kirjelduse koostaja: Silja Konsa 2002.a.

Liik: Mälestise tunnus