14429 Rohuneeme kalmistu • Mälestised

Autor Peeter Nork
Kuupäev  11.09.2008 Autor Peeter Nork
Kuupäev  11.09.2008 Vaade lõunast. Foto Silja Konsa, 23.08.2012 Tüüpiline hauaplatsi kujundus. Foto Silja Konsa, 23.08.2012
Mälestise nimi Rohuneeme kalmistu
Mälestise registri number 14429 Mälestise vana number
Registreeritud Kinnismälestis Liigitus ajaloomälestis
Katastrikood
Aadress
Inspekteerimised

Inspektor: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Kirjeldused

Liik: Kaitsevööndi ulatus

Sisestatud: 15.09.2008

Liik: Mälestise ajalugu

Rohuneeme küla põhjaserval asuv kalmistu on kujunenud hiljemalt 20. sajandi teisel kümnendil rajatud, tänaseks hävitatud kabeli ümber (selle asemel uus kabel). Tallinna Jaani koguduse filiaal. Vanimad säilinud ristid 1923-1924 a., üksikud 1930-te graniitsambad. Sepisriste leidub kalmistu lääneosas, kolm ka põhjaosas. Kirikust lõunas uued matused. Korras ja hooldatud kalmistu.

Sisestatud: 11.09.2008

Liik: Mälestise kirjeldus

Rohuneeme küla põhjaserval asuv kalmistu on kujunenud hiljemalt 20. sajandi teisel kümnendil rajatud, tänaseks hävitatud kabeli ümber. Ajalooline osa hõlmab ligikaudu 0,3 ha suuruse ala, mis on põhjast, idast ja lõunast piiratud maakividest laotud, 0,5 - 1,0 meetri kõrguse müüriga ja kaetud, erinevalt uuemast osast, kõrghaljastusega. Vana puitkabeli asemele on ehitatud silikaatkiviseintega kabel, mille arhitektuuriline tase on asjaarmastajalik. Hauatähistest on 20. sajandi I poolest säilinud 21 raudristi ja 9 kivist hauasammast. Puitriste on kalmistul 6. Kalmistu idaküljel asub väravarajatis, mis koosneb betoneeritud kivipostidest ja lihtsast, valudetailidega vabrikurauast sepisväravatest, värava sepislingid meenutavad rullikeerdunud tammelehti.

Kirjelduse koostaja: Silja Konsa 2002.a.

Sisestatud: 11.01.2007

Liik: Mälestise tunnus

Hauatähised, hauad, piirdeaed. Omab kultuuriajaloolist, kunstilist (hauatähised), miljöölist väärtust.