Mälestise nimi Abja mõisa väravapostid, 19.saj.

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Värav, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Värav, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mõisakompleksi kuuluva pargi dekoratiiv-funktsionaalne väikevorm.

Telliskividest väravapostid(2 tk.), mis on krohvitud ja kujundatud pealt 4 viilulistena

Ajalugu

Abja mõis on oma praegusel asukohal olnud alates 16. sajandi lõpust. 17. sajandil olid mõisa omanikeks Fersenid ja Põhjasõjast kuni 1780. aastate lõpuni Possed. Alates 1780. aastate lõpust kuni võõrandamiseni kuulus mõis Stackelbergidele. Kogu mõisasüda ehitati välja 18. sajandi lõpus, samal ajal rajati ka park. Mõisa väravapostid, mis paiknevad mõisa kalmistule viinud tee alguses, on rajatud tõenäoliselt 19. sajandi viimasel veerandil, üheaegselt mõisa peahoone neorenessanslikus võtmes ümberehitamisega. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Abia. Peale võõrandamist läks mõisasüda esialgu kooli ja pärast Teist maailmasõda lastekodu kasutusse. 1990. aastal tegutses mõisa peahoone piirivalvekordon, peale seda eraomandused.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 on kaitsevööndiks 50m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates, kuni Abja mõisa ühtse kaitsevööndi kehtestamiseni