Mälestise nimi Õisu mõisa ait, 18. saj II pool

Ühe silmapaistvaima Lõuna-Eesti mõisaansambli majandushoone.

Kirjeldus

Kahekorruseline kandvate kiviseintega kaarekujulise põhiplaaniga hoone. Aida all on soliidne silindervõlvkelder – viinakelder. Aida puitsambad on olnud kujundatud korintose stiilis kapiteelidega (nikerdustöö teinud arvatavasti Johann Ostner), kuid paraku on need kapiteelid säilinud veel vaid üksikutel sammastel. 1990. aastate II poolel sai hoone Rannila profiilplekist uue katuse ja vahetati välja ka osa katusekonstruktsioone. Hoone müürid on laotud maakivist ja punasest tellisest segamüüritisena ja krohvitud. Kohati on maakivide vahed täidetud tellisetükkidega. Avaküljed on enamasti tellistest. (T. Masso – Eksperthinnang, A. Hein – Eksperthinnang)

Katuseharjal oleva tuulelipu järgi ehitatud 1762. aastal.