Mälestise nimi Karksi kirik, 1778.a.

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Ajastu piirkonna barokne sakraalehitus.

Kirjeldus

Karksi Peetri kirik on orienteeritud erandlikult N-S suunaliselt, altar paikneb ühelöövilise koorita saalruumi N-otsas, samas liitub pikihoonega käärkamber, lõuna otsas massiivne 4-tahuline torn puidust ülaosa ja barokse vahekupli ning kiivriga. Barokset üldmuljet rõhutavad pikihoone ja käärkambri tõstetud räästaga katus, karniisid, kõrged segmentkaarsed aknad lukukivi ja nurgalaienditega krohviraamistuses. Portaalid on raamistatud pilastrite ja neid ühendava karniisiga, ümarkaarset ukseava ääristab lukukiviga krohviliist. Interjööri kujundab karniiside ja rosettidega peegellagi. Sisustuses on rokokoomotiividega hilisbarokkaltar, maalingutega oreliväär, vaskne laelühter, orel. Käärkambris vana kiriku altar. (EA)
Mälestis on tähistatud.

Ajalugu

Ehit. 1773-78 linnuse varemete O-küljele 17.s. eksisteerinud väikese võlvitud kabeli kohal. Suuremad remondid 1840-41 ja 1928 hõlmasid eeskätt torni. 1995 uuendati tornikiivrit ja vaskne tornikukk sai uue kuldse kuue. (EA)

Vastavalt lisa 1 skeemile

Vindi, A. 1994. Inspektsioonist Karksi lossimäel asuva kiriku juurde 08.juunil 1994.aastal.