Mälestise nimi Kõpu apteek, 19.-20. saj

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Apteegihoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

19.s. apteegihoone, millel on terviklikult säilinud ehitustehniliselt väga hea kvaliteediga algupärane välisilme ja ehitukonstruktsioonid.

Kirjeldus

1- korruseline ilus puhta vuugiga punasest tellisest ja maakivist sokliga kivimaja. Kaetud algselt S-kividest viilkatusega. Väga hea ehituskvaliteediga fassaade ilmestavad erikujulised aknad, otsakülgede dekoratiivsed telliskarniisid, hilis-klassitsistlik välisuks. Katuse viilu ülaosa pooles ulatuses kaunistatud puitlaudisega. Küljelt keldrisse suunduva trepi ees väike kinnine viilkatusega juurdeehitis, mis vormistatud hoonega samas stiilis.

Ehitatud 19. sajandi teisel poolel.

Asub Kõpu kiriku ühises kaitsevööndis
"Kultuurimälestisele kaitsevööndi määramine" Kultuuriministri käskkiri 21. juuni 2006 nr 208 (RTL, 04.07.2006, 52, 967