Mälestise nimi Mõisaküla õigeusu kirik, 1932-1938.a.

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Piirkonna erandliku, mitte tüüpprojekti järgi valminud arhitektuuriga vene õigeusu kirik.

Kirjeldus

Mõisaküla Pühavaimu kirik. Piklik, 4-tahulise kellatorniga ja apsiidiga elevandiluu-kollane krohvitud tellishoone. Kesktelje suhtes sümmeetriline. Ümarakende ja lihtsa framuugiga tiibuksega. Ikonostaas lihtne, heledates toonides.
(õigeusukirikute inventariseerimine, 1987)

Ajalugu

Ehitusele pandi nurgakivi 1932. aasta 12. juunil. Järgmise aasta lõpul kirik õnnistati. Lõplikult valmis kirik 1942. aasta detsembris. Hoone arhitekt oli M.Merivälja.

Mõisaküla kirik seisab endiselt omanikuta
02.02.2005 00:01
Aivar Aotäht, reporter Sakala

Kuigi Mõisaküla linn lootis jõuda Kiikre tänava kiriku omandi suhtes selgusele läinud suvel, on see küsimus ikka veel lahendamata.
Aadressil Kiikre tänav 37 asuva kiriku kohta kuulutas Mõisaküla Linnavalitsus eelmise aasta algul, et ootab aja jooksul peremeheta jäänud hoone võimaliku omaniku ametlikku pöördumist.
Linnavalitsus moodustas ka ajutise komisjoni, mille kolme liikme ülesandeks on kirikuhoone omanik välja selgitada.
Komisjoni esimees, Mõisaküla Linnahoolduse juhataja Ervin Tamberg avaldas seejärel lootust, et juuniks on selge, mis ehitisest saab.
Praegu peab Tamberg nentima, et asjaajamine hoone omaniku selgitamiseks seisab.
«Mille pärast see nii on, ei oskagi öelda,» nentis ta. «Praegu, aasta algul on ka kõigil väga kiire, ilmselt tuleb kõnealune komisjon uuesti kokku veebruari lõpul.»
Pärast kirikule omaniku otsimise avalikustamist teatas Viljandis elav 76-aastane Dimitri Toomast Mõisaküla Linnavalitsusele, et kirik peaks kuuluma talle.
Toomasti sõnul oli osa kiriku ehitamiseks kulunud raha kunagi andnud tema vanaema ja nõukogude ajal hoolitses kiriku eest tema ema. Toomasti väitel tõestavad kiriku kuulumist tema perele dokumendid, mis on seisnud Mõisakülas tema vanematekodu pööningul ühes karbis.
Mõisaküla linnasekretär Leili Ruus ütles, et kuigi Dimitri Toomast ja linnapea Aule Kikas pidid kokku saama, on see kohtumine seni ära jäänud.
Ruus sõnas, et nii on kiriku omandi küsimuse lahendamise protsess praegu peatatud. Ta kinnitas, et pole määratud ühtki tärminit, millal asi peab selguma.
Kõnealune kirikuhoone on enam kui 70 aastat vana, ehitusele pandi nurgakivi 1932. aasta 12. juunil. Järgmise aasta lõpul kirik õnnistati. Lõplikult valmis see 1942. aasta detsembris.