Mälestise nimi Olustvere mõisa tallid, 19.-20. saj

Majandushoone näide Viljandimaa ühes suurimas hästi säilinud mõisaansamblis.
Mälestise tunnusteks on säilinud algupärane välisilme, detailid ning nende arhitektuurne vormistus.

Kirjeldus

Hooned moodustavad suure sisehooviga kastelli. Tallid on kastellist L kujulise põhiplaaniga. Tallid on kirde kagunurgal ühendatud vankrikuuriga. Teiselt poolt elamuga, hoonetel ühine õu. Sissepääsu värav on osaliselt hävinud. Hoov on olnud sillutatud munakividega. Tallide seinad krohvimata maakivist. Hooned kaetud kelpkatusega, katendiks eterniit, varem laast.
(Olustvere mõisaansambli hoonete inventariseerimine, AB Eek & Mutso, 1999)
Aastatel 2008-2009 tallid restaureeriti, hoonel kivikatus, siseõuel munakivisillutis ja väravad taastatud

Ajalugu

19.s. III v. (hoone oli olemas juba Olustvere mõisasüdamiku plaanil 1864/66, EA f 3724, nim 5, s 2784))

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 on kaitsevööndiks 50m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates, kuni Olustvere mõisa ühise kaitsevööndi kehtestamiseni

- Norra raha eest taastatakse viinavabrik ja hobusetall