Mälestise nimi Olustvere mõisa suur ait, 19.-20. saj

Menetleja: Viljandimaa nõunik, Monika Vestman

Majandushoone näide Viljandimaa ühes suurimas hästi säilinud mõisaansamblis.
Mälestise tunnusteks on terviklikult säilinud algupärane välisilme, ehituskonstruktsioonid, detailid ning nende arhitektuurne vormistus.

Kirjeldus

Suur, lõhutud maakividest klombitud kiviplokkidest nurgakvaadritega hoone. Liigendatud U kujuliselt. Esifassaadil kolm kaarjat väravaava, millest üks on laotud tahutud korrapärastest maakiviplokkidest. Teised kaks on punasest tellisest sillustega. Hoonel on veel 3 ava tagaküljel ja üks kirdepoolsel küljel. Kogu töö on teostatud kõrge ehituskvaliteediga. Kõrge viilkatus on kaetud eterniidiga.
(Olustvere mõisaansambli hoonete inventariseerimine, AB Eek & Mutso, 1999)

Ajalugu

19.s. III v. (hoone oli olemas juba Olustvere mõisasüdamiku plaanil 1864/66, EA f 3724, nim 5, s 2784))

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 on kaitsevööndiks 50m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates, kuni Olustvere mõisa ühise kaitsevööndi kehtestamiseni