Mälestise nimi Kroonlühter lõvipeaga, neljateiskümne tulega, 17. saj. I pool (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastuomase kunstilise kujundusega renessanss-stiilis kirikuvalgusti 17. sajandist.

Kirjeldus

Arhailine kaherealine renessanss-stiilis kroonlühter rikkalikult profileeritud balustertüvise ja S-kujuliste balustervääthaaradega (kummaski reas 7 haara).

Pikihoones põhjalöövi idavõlvikus.

Muinsuskaitse all alates 1973 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 214
V. Raam. Tallinna Toomkirik. Tallinn, 1973, lk. 34: Pikihoone interjööris etendavad olulist osa mahukad perekonnaaloožid, koguduse pingistik ja kroonlühtrid… Kiriku arvukad messingkroonlühtrid on valminud peatselt pärast 1684.a. tulekahju. XVII sajandi algupoolde kuulub neist ainukesena põhjalöövi idavõlvikus rippuv renessanssvormides kroonlühter.

Tehnika: graveeritud, treitud, tsiseleeritud, valatud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu Tallinna meister
Dateering: 17.sajandi I pool
Mõõtmed: Ø ca 87 cm, kogukõrgus ca 80 cm, lõvi kõrgus ca 6, 5 cm, käepideme laius ca 12 cm, pikkus ca 10 cm, tüvise alumise detaili pikkus ca 32 cm, haarakanduri Ø 18 cm; tüvise ülemise detaili pikkus ca 9, 5 cm, haarakanduri Ø 13 cm; tüvise ülanupu kõrgus ca 8 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): arvatavasti on kroonlühter kunagi allakukkunud, sest haaradel parandusi; 2 alumist haara asendatud; juhtmeava rasvataldrikuis ja küünlapiipudes.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): haaralõpetust kaunistab rosett (veidi erineb alumistel ja ülemistel haaradel), kinnitus kalasabatapiga. Kahe alumise haara lõpetused (ka rosett) ülejäänuist erinevad, so. haarad pärinevad mõnelt teiselt samaaegselt kroonlühtrilt. Rasvataldrikud lamedad, detailides erinevad. Küünlapiibud vaasikujulised, detailides erinevad. All lõppeb kroonlühter plastilise lõvipeaga ja selle külge kinnituva rõngaskäepidemega, mille pind lehttdekooriga kaunistatud; ülal ümarik dekoorita riputusaas. Seadistatud elektrivalgustusele, juhtmed kinnitatud teibiga.