Mälestise nimi Suure-Jaani kirik, 13.-18. saj

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1841-1917.

Tõen. vanim maakirik Viljandimaal.
Kolmelööviline kodakirik, mis on rajatud Järvamaa kirikute eeskujul.

Kirjeldus

Kirik püstitati kolmest küljest veega piiratud kõrgendikule kaitseehitisena. Ehitati maakivist ja paest, detailid tellisest. Algselt koosnes 3-löövilisest kahe traveega pikihoonest (võlvid hävinud), ühe võlvikuga 4-nurksest koorist ilma käärkambrita ja massiivsest W-tornist. Eksterjööris domineerib teravkaarse portaali ja ümaraknaga W-fassaad. Uudne oli tornialune võlvruum, mis on keskruumiga ühekõrgune. Kiriku kavatis, ehituslaad ja raidvormid on suguluses Vestfaali ehituskunstiga. 17.s. lõpul täiendati torni uue korrusega, kõrgendati seinamüüre ja ehitati puust võlvid. käärkamber on hilisem juurdeehitis. Sisustuses rõngasrist, hilisbarokne orel, A.v. Ferseni marmorist mälestusmedaljon ja H.H. v. Ferseni marmorist hauamonument. (EA)

Ajalugu

Suure-Jaani Johannese kirik on vanim kogu Kesk-Eestis, ehit. enne 1300 a. Keskaegsed võlvid hävisid Liivi sõjas. Põles Põhjasõjas. Taastati 1767. Sellest ajast katab kirikuruumi puulagi ja samast aastast on ka vaskne tornikukk. Neogooti sisustus 19.s. lõpukolmandikust. Viimane suurem remont 1957-58.

50 m mälestise väliskontuurist arvates

-Kaire Tooming Kirikutevõrk kujunes välja keskajal

- Suure-Jaani kiriku välisvalgustus valmib hingedepäevaks

- Suure-Jaani kirik särab tuledes

eestielu.ee 06.01.2014, Leili Kuuski artikkel "Suure-Jaani kirik sai kaunid pingikatted"

Virumaa Teataja 15.01.2014, Egon Valdaru artikkel "Kirikumõisa tulevik koosneb küsimärkidest"

Meedia

Kirikute öö tekitas oreli juurde järjekorra. Sakala, 30.05.2015 http://www.sakala.ajaleht.ee/3207879/kirikute-oo-tekitas-oreli-juurde-järjekorra