Mälestise nimi Lahmuse mõisa tall-tõllakuur, 1846. a

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Tall-tõllakuur, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Tall-tõllakuur, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Mõisaansamblisse kuuluva majandushoone ajastu tüüpiline näide , millel on säilinud algupärane arhitektuurne välisilme ning ehituskonstruktsioonid .

Kirjeldus

Suur, massiivne, krohvimata maakiviehitus. Avad karniisid, kaaristu ja nurgad tellistega markeeritud. Hoonet katab seintest kõrgem S-kivi katendiga poolkelpkatus. Räästakarniisid külgfassaadidel ja poolviilus kelbakolmnurga all profileeritud. Hoone keskosa seinapind on taandatud, milles 5 kaaristut ja sügav ulualune selle taga. Kaaristu kõrged kaared toetuvad madalatele massiivsetele neljatahulistele sammastele ja poolsammastel, millel kitsas talumivöö ja kõrge sokkel. Ühel pool ulualust väike aken, teisel pool kahepoolega pealt ümarkaarne uks. Otsas suur segment aken. Selle all 2 akent (ümberehitatud) ja nende all omakorda 2 väikest petikakent. Teisel küljel 6 suurt pealt ümarkaarset kahepoolega ust. II korruselt 3 tiheda ruudujaotusega akent.

Ehitatud aastail 1847.