Mälestise nimi Tarvastu mõisa ait-kuivati, 19. saj

Seisund: restaureerimisel

Menetleja: Viljandimaa nõunik, Monika Vestman

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Ait-kuivati, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait-kuivati, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Piirkonna klassitsistlikku mõisaansamblisse kuuluvate majandushoonete näide, mis esindab 19.s. iseloomulikke ehitustraditsioone. Mälestise tunnuseks on algupärane hoonemaht ning kõik selle säilinud algupärase kujuga hooneosad, fassaadide dekoratiivsed arhitektuursed kujunduselemendid ja ehituskonstruktsioonid.

Kirjeldus

Ait on suur, krohvitud kivihoone. Kaetud poolkelpkatusega, millel profileeritud räästa- ja viilukarniis. Sokkel on seinast eraldatud simsiga. Esifassaadi keskel on seinapind kergelt eendatud keskrisaliidiga, mis omab ka mezzino-korruse. Risaliit on kaetud lameda kolmnurkviiluga. Viil on ümbritsetud eenduvast ja profileeritud karniisist. Karniisi all on lai vahevöö mida toetavad 4 laia pilastrit. Vahekorruse all põhiehituse räästa joonel kulgeb samalaadne liigendatud vahevöö mida krepivad pilastrid. Põhikorrusel on kõrged ja kitsad krohviääristega petikaknad, millede kohal kolmnurkfrontoonid. Risaliidi mezzinos on keskteljel segmentaken, külgedel nelinurksed petikud. Fassaadi poolviilus väike ümar lakaaken.
Kuivati liitub reljeefist tingitud osaliselt kõrge soklikorrusega aidahoonega. Kahekorruseline väikeste laiade piklike akendega lihtne kivihoone. Kaetud viilkatusega.

Ehitatud 19.s. I v.
(Eesti NSV mõisate esialgne ülevaade. Viljandi rajoon. V. Ranniku, Tall. 1978)

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 on kaitsevööndiks 50m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates